Kataklyzmatickou explozi

17.10.2017
Citace:
Přehled publikací k tématu najdeme v časopise Science na této adrese: http://www.sciencemag.org/news/2017/10/merging-neutron-stars-generate-gravitational-waves-and-celestial-light-show pod označením doi:10.1126/science.aar2149.
Zdroj
Umělecká rekonstrukce výbuchu po srážce dvou neutronových hvězd, video NASA.

detekovali astronomové 17.srpna. Dvě neutronové hvězdy o hmotnosti 1,1 a 1,6 Slunce se před 130 miliony let srazily v eliptické galaxii NGC 4993 v souhvězdí Hydry. Gravitační vlny doprovázené gama paprsky a viditelným zářením z téže události zaznamenali vůbec poprvé společně. https://www.aftau.org/news-page-astronomy--astrophysics?&storyid4699=2353&ncs4699=3Podle prof.Ehuda Nakara z Telavivské univerzity?, který prováděl teoretickou analýzu, jde o „milník v narůstajícím celosvětovém úsilí vědců odkrýt záhady vesmíru.“

Gravitační vlny zachytily 17.srpna letošního roku ve 12.41 světového času observatoře LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) a Virgo. První z nich má dvě části, které leží v Hanfordu ve státě Washington a Livingstonu v Louisianě. Šestikilometrový detektor Virgo najdeme poblíž italské Pisy. Jde o pátý záchyt gravitačních vln vůbec. O několik sekund později detekoval teleskop LAT družice Fermi (Fermi Gamma-ray Space Telescope) záblesk gama záření.

Zachycení gravitačních vln na třech místech umožnilo triangulací určit polohu zdroje v oblasti 30 prostorových stupňů oblohy v souhvězdí Hydry. Během několika hodin v ní pět astronomických týmů identifikovalo nový zdroj světla. Animaci spektakulární srážky najdeme na videu NASA. Těžké prvky vznikají ve vesmíru právě během takových událostí, jež astronomové nazývají kilonova, tisíckrát větší nova.

 
Odeslat komentář k článku "Kataklyzmatickou explozi "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kataklyzmatickou explozi " e-mailem

Diskuse/Aktualizace